To jedno z naszych ulubionych śniadań. Placki cukiniowe z serem feta z wędzoną makrelą, pstrągiem, dorszem czy co tam lubicie 🙂

Przepis: 

1 duża cukinia
2 jajka
szklanka mąki orkiszowej jasnej
jogurt naturalny gęsty
pokruszony ser feta (ile kto lubi)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Cukinię bardzo dokładnie myjemy. Ścieramy na grubych oczkach tarki. Posypujemy solą. Odstawiamy. Po 15 minutach dokładnie odciskamy nadmiar wody na sicie. Wrzucamy do miski. W oddzielnej misce roztrzepujemy dwa jajka, jogurt i szklankę mąki. Dokładnie “bełtamy”. Masę dodajemy do cukinii i ścieramy na tarce 2 ząbki czosnku oraz dodajemy pokruszony ser feta.  Do tego sól, pieprz. Mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Dodajemy łyżeczkę masła klarowanego i zaczynamy wrzucać placuszki. Gotowe 🙂